Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ - [3 / 12 / 2018 ]


 Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ομιλία από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς των ΤΕ σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities), η οποία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

 Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

 Την ίδια μέρα οι μαθητές/τριες των Α, Β και Γ τμημάτων παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου ταινίες μικρού μήκους κατάλληλες για το επίπεδό τους και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 Ενώ, οι μαθητές/τριες των Δ, Ε και Στ τμημάτων, το επόμενο δίωρο, παρακολούθησαν την ταινία «Το Θαύμα The Wonder», που κυκλοφόρησε πέρσι στους κινηματογράφους και διαπραγματεύεται με πολύ ωραίο και συμβολικό τρόπο τη διαφορετικότητα και πώς την βιώνουν τα ίδια τα παιδιά, οι γονείς τους, οι φίλοι τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί τους.

 Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος -από τη φύση του- να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρό του. Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι, όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά – απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά. Το πέταγμα τους γίνεται ομορφότερο, όταν οι άλλοι τούς χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί τους. 

 Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των ΤΕ: Ιωαννίδου Ελευθερία, Δερτούζου Φωτεινή και Μαγγίρα Δήμητρα.

Τα παιδιά στόλισαν την αίθουσα...


Καθώς μπήκε ο Δεκέμβρης, όλα μοιάζουν πιο γιορτινά! Τα παιδιά του τμήματος φρόντισαν να κάνουν την τάξη τους πιο όμορφη και χαρούμενη...

...εύχονται σε όλους σας Καλές Γιορτές με υγεία

οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των ΤΕ