Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


  Κάνοντας το μάθημα της Γλώσσας συναντήσαμε μια ενότητα με τίτλο «Στο Λαογραφικό Μουσείο». Η κυρία μας προσπαθούσε να μας εξηγήσει…. Μα εμείς τίποτα…. Τελικά την ακούσαμε να λέει: «Τι λέτε για μια επίσκεψη»;  Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιαστήκαμε.

 Έτσι την Παρασκευή 4 Απριλίου όλα ήταν έτοιμα για αναχώρηση. Τόπος επίσκεψης; Μα το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής φυσικά. Φτάνοντας μας υποδέχτηκε η κυρία Σουλτάνα, η οποία όπως μας είπε (κλείνοντας το μάτι): «το κτίριο αυτό το είχα βάλει στο μάτι».

  Μας εξήγησε ότι το κτίριο ήταν παλιά μύλος. Με πολλή αγάπη και φροντίδα συγκέντρωσαν τα εκθέματα του Μουσείου, στήνοντας δώδεκα αίθουσες. Είδαμε ένα παραδοσιακό καφενείο, υφασματοπωλείο, παλιά κουζίνα, εργαλεία ύφανσης, σιδηρουργείο, κουρείο, εργαλεία οργώματος, τσαγκαράδικο, όλα δοσμένα με τόσο λεπτομέρεια που έλεγες ότι ζούσες σε μια άλλη εποχή. Το πιο εντυπωσιακό στο τέλος ήταν μια ολόκληρη σχολική αίθουσα. Με θρανία, παλιά βιβλία και το μαυροπίνακα.

 Αφού ευχαριστήσαμε την κυρία Σουλτάνα για την ξενάγησή της και εφόσον κεραστήκαμε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το σχολείο.