Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 

{ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ  ΣΤΟ YOUTUBE}

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου οι τάξεις Α’ , Β1,Β2 και Γ1 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη ΒΙ.ΠΕ περιοχή της Κομοτηνής και στο μουσείο καλαθοπλεxτικής των Ρoμά στο Θρυλόριο της Κομοτηνής. Πρώτη στάση ήταν η Ποτοποιία –Οινοποιία Θράκης.

 Αφού φτάσαμε στο εργοστάσιο, μετά τη φιλική υποδοχή, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ξεκίνησε η ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μας έδειξαν τους χώρους όπου γίνεται η απόσταξη του ούζου και του τσίπουρου μέσα σε μεγάλα καζάνια και παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για την εμφιάλωση των προϊόντων. Το γέμισμα των μπουκαλιών με ούζο, που πριν έχουν καθαριστεί, στη συνέχεια μπαίνουν τα καπάκια, σφραγίζονται, τοποθετείται η ετικέτα και μπαίνουν σε κουτιά. Μας εξήγησαν πως στη μονάδα απασχολούνται περίπου 80 άτομα και πως υπάρχει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Δεύτερη στάση η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης που παράγει την μπύρα Βεργίνα και τσάι. Μετά την επίσης πολύ φιλική υποδοχή ο υπεύθυνος μας είπε λίγα λόγια για τον όλο χώρο του κτιρίου και τι περιλαμβάνει η κάθε αίθουσα. Μάθαμε ποια είναι τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας(βύνη, λυκίσκος, μαγιά και νερό) και είδαμε ποια είναι η διαδρομή αυτών των υλικών(φιλτράρισμα, βρασμός κλπ.) μέχρι να έχουμε το τελικό προϊόν, την μπύρα.

  Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Θρυλόριο για να επισκεφτούμε το μουσείο καλαθοπλεxτικής των Ρομά. Είδαμε διάφορα είδη καλαθιών(μελισσοκόφινα,φίμωτρα κλπ.)φτιαγμένα με περίτεχνο τρόπο. Τα καλάθια είναι κατασκευασμένα από Ρομά τεχνίτες, αλλά υπάρχουν και δείγματα από την παραδοσιακή τέχνη των Πομάκων της ορεινής Θράκης, των Ποντίων προσφύγων κ.ά. Αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων το μικρότερο καλάθι στον κόσμο (κατασκευασμένο από βέργα ιτιάς-ύψους 7 χιλιοστών) και το καλάθι της τύχης(οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν και να ρίξουν μέσα σ’αυτό τις ευχές τους).