Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

5η συνάντηση  εταίρων του προγράμματος Comenius “Water is Life” στο Starachowice  Πολωνίας.

  

 

  Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στην Πολωνία από την πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία. Είναι μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται στις δύο όχθες του ποταμού Βιστούλα ο οποίος τη διασχίζει όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Πολωνίας.

  Το κυριότερο αξιοθέατό της είναι η παλιά πόλη, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στους Μεσαιωνικούς χρόνους. Βέβαια μεγάλο μέρος της έχει ανακατασκευαστεί λόγω των πολύ μεγάλων καταστροφών που υπέστη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι γνωστή η ιστορία της εξέγερσης των Εβραίων του γκέτο που υπήρχε εναντίον των Γερμανών κατακτητών καθώς και οι πολυήμερες μάχες που έγιναν για την ανακατάληψή της από αυτούς.

  Στη συνέχεια με λεωφορείο συνεχίσαμε για το Σταραχοβίτσε. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι Πολωνοί συνάδελφοι οι οποίοι και μας ξενάγησαν στην ευρύτερη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα κάναμε μια επίσκεψη σε ένα δάσος όπου βρισκόταν μια βελανιδιά η οποία έχει ηλικία άνω των χιλίων χρόνων και η οποία έχει φροντιστεί και συντηρηθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να ανταπεξέλθει στην πολυκαιρία και τις διάφορες καταστροφές που έχει υποστεί από κεραυνούς και πυρκαγιές.

  Αργότερα πήγαμε στο Kielce η οποία είναι και η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Η ημέρα έκλεισε με το δείπνο που μας πρόσφεραν σε ένα εστιατόριο με Πολωνική κουζίνα.

  Την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε καταρχήν το δημαρχείο της πόλης όπου μας υποδέχτηκε η δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Υπήρχαν ακόμα συνάδελφοι από διάφορα σχολεία και Γυμνάσια της περιοχής οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα Comenius και έτσι υπήρχε μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πάνω σ’ αυτά.

  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Πολωνικό σχολείο το οποίο είναι σχετικά μικρό. Έχει περίπου 120 μαθητές και στις εγκαταστάσεις του φιλοξενεί και Γυμνάσιο. Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει ένα χορό από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμά μας, καθώς και ένα χαρακτηριστικό φαγητό από κάθε χώρα. Για την Ελλάδα είχαν ετοιμάσει να παρουσιάσουν συρτάκι και από φαγητό μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα. Μας έδειξαν ακόμα σε βίντεο και πως παρασκεύασαν τα φαγητά στην τάξη τους. Μπήκαμε στις τάξεις και γνωρίσαμε τα παιδιά τα οποία και αδημονούσαν να μας συναντήσουν και εκεί δοκιμάσαμε τα φαγητά πο έκαναν.

  Αργότερα αρχίσαμε τη συνάντηση μας όπου και δείξαμε το βίντεο που είχαμε ετοιμάσει με μηνύματα των παιδιών με το νερό όπως όλοι είχαμε υποχρέωση από το πρόγραμμα. Συνεχίσαμε την κουβέντα μας προγραμματίζοντας τις επόμενες ενέργειές μας όπως η παρουσίαση ενός θεατρικού έργου παιγμένου από τα παιδιά με αγγλικούς υπότιτλους, οι παρουσιάσεις Power Point με θέμα το νερό, η ιστοσελίδα του προγράμματος καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης και τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν στις επόμενες δύο συναντήσεις που απομένουν στην Σουηδία και την Ουγγαρία.

  Την άλλη μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στην Κρακοβία, μια ιστορική πόλη στα νότια της Πολωνίας της οποίας κυριότερα αξιοθέατα είναι η παλιά πόλη αλλά και το Βασιλικό κάστρο μιας και κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Πολωνίας και διέμενε εκεί ο βασιλιάς. Το βράδυ ήταν προγραμματισμένο δείπνο σε μια πολύ ωραία ξύλινη ταβέρνα με παραδοσιακά πολωνικά φαγητά.

  Την επομένη αναχωρήσαμε νωρίς για το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων όπου είδαμε στις διάφορες προθήκες του διάφορα πετρώματα της περιοχής αλλά και από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα μας έγινε επίδειξη για το πώς τα κατεργάζονται, μια διαδικασία πραγματικά πολύ δύσκολη. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε μια σπηλιά (Paradise Cave) η οποία ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα το 1964 από δύο εφήβους και την οποία έχουν αξιοποιήσει και διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να δέχεται κόσμο. Αργότερα επιστρέψαμε στο σχολείο όπου και συνεχίσαμε τη συνάντησή μας η οποία και διήρκεσε ως αργά το απόγευμα, προσπαθώντας να ορίσουμε τις λεπτομέρειες και τον τρόπο με τους οποίους θα υλοποιήσουμε τις επόμενες ενέργειες του προγράμματος.

  Η Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ήταν η μέρα αναχώρησης και αφού ευχαριστήσαμε τους Πολωνούς συναδέλφους για την φιλοξενία τους, τους αποχαιρετήσαμε με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε στην επόμενη συνάντηση στη Σουηδία το Φεβρουάριο.

 Ο συντονιστής του προγράμματος

 Πέγιος Σταύρος