Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 Το αίμα είναι από τα βασικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που είτε από κάποια μακροχρόνια ασθένεια είτε μετά από κάποιο ατύχημα έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Όμως δεν είναι κάτι που παρασκευάζεται στα εργαστήρια. Πρέπει να βρεθεί πάλι από έναν άλλον υγιή άνθρωπο. Είναι αναγκαίο να υπάρχει αποθηκευμένο αίμα σε κατάλληλα ψυγεία, ώστε να δοθεί την ώρα που θα χρειαστεί.

  Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι Σύλλογοι Αιμοδοτών που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις. Από τους πιο δραστήριους Συλλόγους είναι και αυτός των Σαπών. Συχνά οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία από τα μέλη του, αλλά και από όποιον άλλον το θελήσει. Μια τέτοια οργανώθηκε πρόσφατα στον τόπο μας και πιο συγκεκριμένα στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΚΕΦΟ. Η αιμοδοσία όμως αυτή είχε ένα ξεχωριστό νόημα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και πιο συγκεκριμένα για τους μαθητές του κ. Σάββα Μαυρίδη. Ο ίδιος είναι εδώ και χρόνια εθελοντής αιμοδότης, αλλά αυτή τη φορά αποφασίστηκε να την παρακολουθήσουν και οι μαθητές της τάξης του. 

  Τα παιδιά είδαν από κοντά όλη τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Τη συμπλήρωση κάποιων εντύπων, τη μέτρηση της πίεσης του αιμοδότη από γιατρό, τη μετάγγιση αίματος σε ειδική φιάλη, τη φυσική κατάσταση και την αντίδραση του αιμοδότη, τη λήψη φυσικού χυμού για την αναπλήρωση του αίματος.

  Ήταν η καλύτερη εμπειρία για να αποφασίσουν και τα παιδιά να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία και να μη φοβούνται να το κάνουν. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι με το αίμα που δίνεις σώζεις μια ζωή!  (Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013).

Η διαδικασία της αιμοδοσίας