Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Αγία–Βαρβάρα, στις 4 Δεκεμβρίου. Με το που χτύπησε το κουδούνι και μπήκαμε στις τάξεις, η κυρία μας μίλησε για την Αγία Βαρβάρα. Μας έδειξε εικόνες της και έπειτα μας έδωσε να τη ζωγραφίσουμε και εμείς. 'Επειτα έβγαλε από τη μαγική της σακούλα ποδιές και μαγειρικούς σκούφους. Μας έβαλε να πλένουμε τα χέρια μας, γιατί "έτσι κάνουν οι σωστοί μάγειρες" μας είπε. Έτσι πήραμε τις κουτάλες μας και σαν γνήσιοι μάγειρες, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό μας, ξεκινήσαμε τα μαγειρέματα!

  Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό.
Ο Διόσκουρος για να εξοντώσει τους χριστιανούς της περιοχής του, κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
  Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν τη βαρβάρα.

  Ένα σας λέω... το αποτέλεσμα ήταν.... Η κατσαρόλα πάντως άδειασε! Κι άλλο να ήταν. Ελπίζουμε του χρόνου να το επαναλάβουμε!

Οι μαθητές της  Α΄1 τάξης