Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  Με αφορμή το βιβλίο της γλώσσας της Ε΄ τάξης και την ενότητα «μουσική» αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική.

Δραστηριότητα 1η

 Το κείμενο στο βιβλίο μιλούσε για «ποτηρόφωνα». Οι μαθητές είχαν απορίες για το πώς γίνεται να παίζουν μουσική με τα ποτήρια. Έτσι είδαμε βίντεο με ανθρώπους που παίζουν γνωστές μελωδίες με ποτήρια. Στο μάθημα της μουσικής οι μαθητές έπαιξαν τη δική τους μελωδία με γυάλινα μπουκάλια που ήταν γεμισμένα με νερό,  άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο.

Δραστηριότητα 2η

 Οι μαθητές έφτιαξαν τα δικά τους μουσικά όργανα με απλά υλικά (χαρτόνια, καλαμάκια, πλαστελίνη, κουτάκια αλουμινίου, ρύζι, καπάκια, κοχύλια κ.ά.). Κατασκεύασαν μαράκες, σείστρα, αυλούς, τυμπανάκια, ντέφια. Τα έβαψαν και τα διακόσμησαν με ενθουσιασμό και μεράκι.


Δραστηριότητα 3η

 Ακούσαμε τα μελοποιημένα ποιήματα που υπήρχαν στο βιβλίο: «Αν όλα τα παιδιά της γης», «τα μικρά παιδιά» και «Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι». Στο μάθημα της μουσικής οι μαθητές τραγούδησαν τα τραγούδια αυτά. Στο τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» χόρεψαν το γαϊτανάκι. Στο τραγούδι «Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι» ζωγράφισαν μια εικόνα από τους στίχους που τους άρεσε περισσότερο.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Σκεύα Κατερίνα, δασκάλα του Ε1 - Τσορτανίδου Χαρά, μουσικός.