Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Το Ρυζόγαλο


Η λαγάνα

 

  Έφτασε και η εβδομάδα Τυρινής. Η μια παράδοση διαδέχεται την άλλη. Τι λοιπόν να μαγειρέψουμε; Τι θα λέγατε για ένα νοστιμότατο ρυζόγαλο;

 Έτσι κι έγινε. Πήραμε τα κατσαρολικά μας, φέραμε τα υλικά, φορέσαμε ποδιές και σκούφους και έτοιμoι οι νέοι MasterChef. Πήραμε το φουρνάκι στην τάξη μας και μαζευτήκαμε τα δύο τμήματα της πρώτης σε μία αίθουσα. Οι κυρίες μας ήταν πολύ ευτυχισμένες γιατί όπως έλεγαν δε χρειάζονταν να ανακατεύουν αφού είχαν τους καλύτερους βοηθούς. Άλλωστε το βλέπετε στις φωτογραφίες.

  Το αποτέλεσμα …. Μούρλια. Ταΐσαμε ολόκληρο σχολείο. Εφόσον φάγαμε όλοι από δύο με τρεις μερίδες.

 

Ρυζόγαλο

Υλικά:

·        8 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα

·        1,5 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα

·        Κανέλα

·        1 φλιτζάνα του τσαγιού ζάχαρη

·        1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ

 

Εκτέλεση:

1.    Βράζω σε δύο κούπες νερό το ρύζι

2.   Βράζω το γάλα και όταν πάρει βράσει ρίχνω το ρύζι

3.   Όταν αρχίσει να σκάει το ρύζι προσθέτω τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο γάλα ή νερό

4.   Βάζω το ρυζόγαλο σε μπολάκια

5.   Όταν κρυώσει το πασπαλίζω με κανέλα.

  ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Η Λαγάνα...

 Ωραία λοιπόν και εκεί που είπαμε ησυχάσαμε για λίγο καιρό… δεν πέρασαν καλά καλά δύο μέρες και να ‘μαστε πάλι όλοι μαζί. Αυτή τη φορά το μενού είχε… λαγάνα. Παίξαμε με το αλεύρι (μεταξύ μας λίμπα τα κάναμε), αλλά κυρίως ζυμώσαμε. Πλύναμε καλά καλά τα χέρια μας και δώσε να βαράμε τη ζύμη. Πλάκα είχε. Στο τέλος οι κυρίες μας είπανε: ''Τώρα θα αφήσουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί''. Κουράζεται η ζύμη; Άλλο και τούτο. Θα μου πεις με τόσο ξύλο. Εφόσον πέρασε μισή ώρα, οι κυρίες μας δείξανε πως μεταμορφώθηκε η ζύμη. Έγινε πολύ φουσκωτή και χοντρή. Τρίβαμε τα μάτια μας. Οι κυρίες μας εξήγησαν το ρόλο της μαγιάς. Μετά άπλωσαν σε ταψιά τη ζύμη και εμείς ρίξαμε από πάνω σουσάμι. Έπειτα κατευθείαν στο φούρνο του χωριού.

 Μα πόσο ανυπομονούσαμε να φάμε λαγανίτσα. Κάθε λίγο και λιγάκι ρωτούσαμε τις κυρίες. Πότε θα φάμε;  Η απάντηση που παίρναμε μας θύμωνε λιγάκι: ''Κάντε λίγο υπομονή'' ή ''σε λίγο''. Αμάν πια πότε τελειώνει αυτό το σε λίγο; Κάποια στιγμή κατέφθασε. Η αναμονή άξιζε. Ένα σας λέω δεν έμεινε ούτε ψίχουλο.

 Τι είπατε θέλετε και εσείς; Ορίστε η συνταγή λοιπόν.

 Λαγάνα

Υλικά:

·        2 φακελάκια ξηρή μαγιά

·        3 ποτήρια νερό

·        1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

·        Μισό φλιτζανάκι ζάχαρη

·        1 κουταλιά σούπας αλάτι

·        Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου ένα κιλό και 3 φλιτζάνες )

·        Σουσάμι

Εκτέλεση:

1.    Διαλύω σε χλιαρό νερό τη μαγιά

2.   Προσθέτω τη ζάχαρη και το αλάτι

3.   Ρίχνω το αλεύρι λίγο – λίγο και ζυμώνω

4.   Ρίχνω σταδιακά το ελαιόλαδο.

5.   Αφήνων τη ζύμη να φουσκώσει για μισή ώρα

6.   Χωρίζω τη ζύμη στα δύο

7.   Πλάθω δύο λαγάνες μέσα σε δύο ταψιά (έχω απλώσει λαδόκολλα)

8.   Κάνω τρύπες με τα δάχτυλα

9.   Βρέχω τις λαγάνες και ρίχνω το σουσάμι

10. Ψήνω για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ