Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Β2:   Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και

Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΔΩ

  Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Δ΄ Τάξης, και των Τμημάτων Γ2 και Β2 με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Την ξενάγηση στο Μουσείο, μας έκανε ο κύριος Σιγούρος, ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης. Μας βοήθησε να συνδέσουμε τα εκθέματα του Μουσείου με την ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο αλλά και να τα νιώσουμε πιο οικεία και κοντινά σε εμάς, μιας και όλα αυτά, έχουν βρεθεί στην περιοχή της Θράκης.

  Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής. Εκεί η κυρία Σουλτάνα Παπαδημητρίου, η ψυχή του μουσείου, μας ξενάγησε σε αντικείμενα, εργαλεία, χώρους, παραδοσιακά επαγγέλματα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, μαρτυρίες και θύμησες μιας άλλης εποχής. Άγνωστα για τους μαθητές μας, τα περισσότερα από τα εκθέματα. Τους μάγεψαν, όμως!

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Σιγούρο και την κυρία Παπαδημητρίου.

Οι εκπαιδευτικοί των Τάξεων: Β2: Παπαλεξανδρή Ματούλα - Γ2: Μιχαήλ Άννα
Δ1: Χατζάτογλου Νίνα - Δ2: Καρπούζης Παναγιώτης

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BEHAS

  Τα τμήματα Β1 & Β2 συμμετέχουν και αυτά με τη σειρά τους στο προγράμμα BEHAS ...φτιάχνοντας σοκολάτα.

 Εδώ σε ώρες δημιουργίας προφιτερόλ ...με την ευγενική χορηγία και παρουσίαση του εργαστηρίου από την υπεύθυνη κα Ευδοκία στις Σάπες.

B1 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BEHAS


 Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 οι μαθητές του Β1 του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών επισκέφθηκαν με τη δασκάλα τους, κ. Βαΐα Καλπία, το αρτο-ζαχαροπλαστείο «Ευδοκία» που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Behas για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας. Οι μαθητές του Β1 παρακολούθησαν πώς γίνεται η κρέμα σοκολάτας για την παρασκευή γλυκισμάτων.

 Αρχικά η φιλόξενη οικοδέσποινα μας ξενάγησε στο χώρο και μας έδειξε τα υλικά που χρειάζονται καθώς και τις αναλογίες τους. Οι μαθητές τα κατέγραψαν και προσφέρθηκαν να ανακατέψουν το μείγμα. Όταν ήρθε η ώρα της σοκολάτας τα παιδιά παρατήρησαν τη μετατροπή της στερεής σοκολάτας σε υγρό.

 Στο τέλος με πολλή χαρά γεύτηκαν την παρασκευή τους. Ευχαρίστησαν την οικοδέσποινα και επέστρεψαν στο σχολείο. Στο μάθημα της γλώσσας στο πλαίσιο της παραγωγής γραπτού λόγου έγραψαν ένα μικρό άρθρο για τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Στο μάθημα των μαθηματικών έλυσαν σχετικά προβλήματα και στο μάθημα της μελέτης περιβάλλοντος ταξινόμησαν τη σοκολάτα στις διάφορες μορφές της ύλης (υγρή, στέρεη) και μελέτησαν κάποιες ιδιότητες των υλικών (σταθερό βάρος, αλλαγή σχήματος). 

Chocolate Fun Competition για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας (BEHAS, Erasmus+)


Δείτε το βίντεο

Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών μαζί με άλλα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Ροδόπης συμμετέχει στο πρόγραμμα BEHAS (Bringing Europe Home At School) Erasmus+, το οποίο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές σχετικά με τη σημασία των Ευρωπαϊκών ημερών έτσι ώστε να οργανώσουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τον εορτασμό τους.

 Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έγινε η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σοκολάτας ως θέμα για το σχολείο και δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Βασιλικής Κωσταρά η οποία μαζί με τις εκπαιδευτικούς της πέμπτης τάξης, Μαριάνθης Λαδίκου (Ε1), Νουρσέλ Αχμέτ (Ε2) και Βάνας Καλπία (Β1) σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σε συνεργασία με τους μαθητές των δύο τμημάτων της πέμπτης ένα σχέδιο εργασίας (project). To project αυτό με πρωτοβουλία των μαθητών αφορούσε στη διεξαγωγή ενός σύντομου διαγωνισμού μαγειρικής, βασισμένου στα δημοφιλή μαγειρικά show της TV, με συνταγές σοκολατένιων γλυκών ανάμεσα σε δύο ομάδες.

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σοκολάτας και από την αρχή αναμείχθηκαν ενεργά σε όλα τα στάδια του project με αποκορύφωμα την ημέρα του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν όλοι άψογοι στο ρόλο τους. Η Τατιάνα που εργάζεται στο σχολικό κυλικείο, βοήθησε στη βιντεοσκόπηση του διαγωνισμού με μεγάλη προθυμία όπως κάθε φορά που της ζητείται η βοήθειά της. Οι μαθητές μετά το τέλος του διαγωνισμού, κατανάλωσαν με μεγαλη ευχαρίστηση τις σοκολατένιες λιχουδιές που ετοίμασαν οι ίδιοι και δήλωσαν έτοιμοι να ξαναπάρουν μέρος σε παρόμοιες διασκεδαστικές δραστηριότητες.

 Το project για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας αποτελεί την επίσημη συμμετοχή του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών στο πρόγραμμα BEHAS Erasmus+ και έχει αναρτηθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. To video του project του σχολείου με τίτλο Chocolate Fun Competition ακολουθεί παρακάτω. Enjoy !  Δείτε το βίντεο

Β1: Μπισκότα με σταφίδες


  Την Δευτέρα 7 Μαΐου οι μαθητές του Β1 μαζί με τη δασκάλα τους κ. Βάνα Καλπία μαγείρεψαν μπισκότα με σταφίδες. Στο μάθημα της γλώσσας, στην ενότητα 21. Χρήσιμες οδηγίες, οι μαθητές διάβασαν τις οδηγίες μιας συνταγής.

  Έμαθαν να δίνουν οδηγίες χρησιμοποιώντας την προστακτική ενεστώτα και αποφάσισαν ότι θα ήταν πολύ ευχάριστη δραστηριότητα να φτιάξουν οι ίδιοι τα μπισκότα. Συγκέντρωσαν τα υλικά, τα ζύμωσαν, τους έδωσαν σχήμα και τα παρέδωσαν στην κ. Στέλλα Βοσνίδη, γιαγιά μαθητών της τάξης, Γιώργου και Στέργιου Βοσνίδη για να τα ψήσει.

  Στο τέλος δοκιμάζοντάς τα περιέγραψαν με απολαυστικό τρόπο το πόσο νόστιμα ήταν.

Β2: Από την ιστορία του σχολείου - Ζωγραφιές μαθητών


  Τα παιδιά του Β2 παρατήρησαν το παλιό κτίριο και το καινούριο. Είδαν φωτογραφίες από το παλιό σχολείο. Πόσο διαφορετικά ήταν όλα σε σχέση με το σημερινό!!

  Έτσι αποφάσισαν να κάνουν μια εικαστική προσέγγιση με το δικό τους μοναδικό τρόπο…

Η εκπ/κός: Παπαλεξανδρή Σταματία


Β1: "Γνωρίζω τα τρόφιμα"


  Οι μαθητές του Β1 εκπόνησαν ένα πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τα τρόφιμα» στο μάθημα της ευέλικτης ζώνης. Συγκεκριμένα διάβασαν το παραμύθι «Ο ωραίος Δαρείος» και το ζωγράφισαν, επεξεργάστηκαν την ενότητα «Η Διατροφή μας» στο μάθημα της «Μελέτης Περιβάλλοντος», χώρισαν τις τροφές σε ομάδες και δημιούργησαν ομαδικά κολάζ με αυτές. Άκουσαν και τραγούδησαν τραγούδια για φρούτα όπως τα: «Μήλο μου κόκκινο», «Νεραντζούλα φουντωμένη» και «Ο χορός των μπιζελιών. Δημιουργήσαν μια ακροστοιχίδα με τη λέξη «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» δίνοντας τους ορισμούς για τις αντίστοιχες λέξεις.

 Στο τέλος παρουσίασαν τη δουλειά τους στους συμμαθητές τους στο Β2 και τους μοίρασαν σε φωτοτυπίες την ακροστιχίδα τους.