Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 Στις 24 με 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε  η μεγάλη εκδρομή της Στ’ τάξης του σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη. Η εκδρομή, την οποία προγραμματίζαμε σχεδόν όλη τη χρονιά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους μας.

 Ξεκίνησε με το μπαζάρ που διοργανώθηκε τα Χριστούγεννα σε συνδυασμό με τα κάλαντα, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για τα παιδιά.

 Στην εκδρομή τα παιδιά συνοδεύονταν από τους γονείς τους και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Ξεκινήσαμε την Παρασκευή μεσημέρι με προορισμό το ξενοδοχείο μας στην περιοχή του αεροδρομίου. Όταν φτάσαμε εκεί το απόγευμα αφήσαμε τα πράγματά μας και στη συνέχεια πήγαμε να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση (κωμωδία) «Οι τενόροι» όπως είχαμε προγραμματίσει μιας και η Θεσσαλονίκη αυτή την εποχή προσφέρεται για θέατρο.

 Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε πρωί γιατί το πρόγραμμα είχε πολλές επισκέψεις. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μάθαμε την ιστορία του, θαυμάσαμε τις εικόνες και τις τοιχογραφίες  και επισκεφθήκαμε την κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το ιερό.

 Στη συνέχεια πήγαμε στο σήμα κατατεθέν της πόλης το Λευκό Πύργο. Ανεβήκαμε στην οροφή του στις πολεμίστρες, ενώ επισκεφθήκαμε τους ορόφους στους οποίους φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Από την οροφή του Πύργου είδαμε την πόλη από ψηλά και αγναντέψαμε τη θάλασσα!

 Όταν τελείωσε η επίσκεψη πήγαμε σε ένα άλλο σημαντικό σημείο της πόλης: την πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί είχαμε ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούμε την περιοχή. Αργότερα συναντηθήκαμε και πήγαμε στο ξενοδοχείο ώστε να ετοιμαστούμε για τη συνέχεια.

 Το απόγευμα ξεκινήσαμε για το Πλανητάριο όπου μυηθήκαμε στο Θόλο για τα μυστήρια του Σύμπαντος, ενώ στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Πάρκο Τεχνολογίας όπου εντρυφήσαμε στην τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων μέσω των αντικειμένων που εκτίθονταν. Συνεχίσαμε με επίσκεψη στο τμήμα που εκτίθονταν αυτοκίνητα. Εκεί υπήρχαν παλιά και νέα μοντέλα, μια πραγματική καταγραφή της ιστορίας του αυτοκινήτου. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι στο χώρο παρουσιάζονταν και αυτοκίνητα τα οποία είχαν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του Πάρκου  περιλαμβάνονταν συσκευές με τις οποίες τα παιδιά μπορούσαν να εκτελέσουν πειράματα Φυσικής.   Η επίσκεψη στο πλανητάριο τελείωσε με την επίσκεψη στον εξομοιωτή με θέμα το Σινικό Τείχος της Κίνας.

 Αργότερα, αναχωρήσαμε για να επισκεφθούμε το γνωστό Magic Park κατόπιν επιθυμίας των παιδιών, όπου και διασκέδασαν με τη ψυχή τους.

 Την επόμενη μέρα, Κυριακή, ετοιμαστήκαμε για το κυριότερο και βασικότερο θέμα της εκδρομής, την επίσκεψή μας στους Βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας. Αφήνοντας το ξενοδοχείο κατευθυνθήκαμε προς Βέροια όπου φτάσαμε στη Βεργίνα μετά από μια ώρα περίπου. Η ξεναγός  μας ανέλαβε και μας ξενάγησε εκεί. Η επίσκεψη κράτησε δύο ώρες και τα εκθέματα που είδαμε ήταν εντυπωσιακά. Ανάμεσα στα άλλα η λάρνακα και τα όπλα του Φιλίππου, όπλα, πανοπλίες και φυσικά οι κυρίως τάφοι – χώροι εναπόθεσης των σωμάτων οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στον τύμβο. Ακόμα υπήρχαν αγάλματα, νομίσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

 Η εκδρομή μας τελείωσε  και μετά από ένα γεύμα στην περιοχή, αναχωρήσαμε για τις Σάπες όπου φτάσαμε αργά το βράδυ.

 Οι εντυπώσεις και οι γνώσεις που αποκόμισαν τα παιδιά αλλά και οι γονείς που τα συνόδευαν ήταν άριστες και γυρίσαμε όλοι γεμάτοι εικόνες και ικανοποιημένοι από το ταξίδι μας.