Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών



  Στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος αλλά και του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Περιβάλλον SOS», η Δ΄ τάξη του σχολείου μας μελέτησε οικοσυστήματα που βρίσκονται δίπλα μας.

  Τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 εφοδιαστήκαμε με φακούς, μεγεθυντικούς φακούς, θερμόμετρα, γάντια μιας χρήσης, σημειωματάρια και μολύβια και ξεκινήσαμε για το Δεντράκι, τον πευκόφυτο λόφο που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας.

  Αφού φτάσαμε, προχωρήσαμε κατά μήκος μιας ευθείας γραμμής 20 μ. περίπου. Χωριστήκαμε σε ομάδες. Το Δ1 εργάστηκε αριστερά από τη γραμμή , το Δ2 δεξιά. Σημαδέψαμε ένα μέρος ενός μέτρου περίπου και οι μαθητές παρατήρησαν και κατέγραψαν τα φυτά και τα έντομα που υπήρχαν μέσα σ’ αυτό.

  Μέτρησαν τη θερμοκρασία του αέρα και του εδάφους και κατέγραψαν τις μετρήσεις. Σήκωσαν μεγάλες και μικρές πέτρες και ανακάλυψαν ότι υπήρχε ολόκληρο οικοσύστημα από κάτω. Βρήκαν μυρμηγκοφωλιές, αράχνες, σκουλήκια.

  Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο μιλήσαμε για τις σχέσεις που έχουν τα έμβια μεταξύ τους αλλά και με τα άβια (έδαφος, νερό, αέρα), καθώς και πως επηρεάζει ο άνθρωπος το οικοσύστημα. Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι με την όλη διαδικασία και το μάθημα στη φύση.

Yπεύθυνες δασκάλες :       Σκεύα Κατερίνα Δ1   -     Μπανταλίδου Μαρίνα Δ2