Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

    Στις 22 Οκτωβρίου τα δύο τμήματα της Α' και της Β'  τάξης  επισκέφτηκαν  τα εκκοκκιστήρια  στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής  και  το Λαογραφικό  Μουσείο Ξυλαγανής. Οι μαθητές  στη διάρκεια της διαδρομής είδαν  χωράφια σπαρμένα με βαμβάκι και φορτηγά που μετέφεραν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.

   Φτάνοντας εκεί ξεναγήθηκαν στο χώρο και είχαν τη δυνατότητα να μάθουν ότι το βαμβάκι συλλέγεται από τους παραγωγούς και παραδίδεται στο εκκοκκιστήριο και αποθηκεύεται σε επίπεδες αποθήκες μέχρι την εκκόκκιση του. Το σύσπορο βαμβάκι καθαρίζεται και ξηραίνεται με την χρήση ισχυρών καυστήρων, για την απομάκρυνση της υγρασίας. Έπειτα στις μηχανές γίνεται ο διαχωρισμός της ίνας του βαμβακιού από το βαμβακόσπορο και τα σκουπίδια. Το καθαρό βαμβάκι δεματοποιείται σε ειδικές πρέσες συμπίεσης. Τα δέματα του εκκοκκισμένου βαμβακιού αποθηκεύονται, έως ότου φορτωθούν σε φορτηγά. Εφόσον τα παιδιά τα κέρασαν χυμό και κρουασάν, συνέχισαν την επίσκεψή τους με επόμενο σταθμό το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.

 Φτάνοντας μας υποδέχτηκε η κυρία Σουλτάνα, η οποία εξήγησε στους μαθητές ότι το κτίριο ήταν παλιά μύλος. Με πολύ αγάπη και φροντίδα συγκέντρωσαν τα εκθέματα του Μουσείου, στήνοντας δώδεκα αίθουσες. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν ένα παραδοσιακό καφενείο, υφασματοπωλείο, παλιά κουζίνα, εργαλεία ύφανσης, σιδηρουργείο, κουρείο, εργαλεία οργώματος, τσαγκαράδικο, όλα δοσμένα με τόση λεπτομέρεια που έλεγες ότι ζούσες σε μια άλλη εποχή. Το πιο εντυπωσιακό στο τέλος ήταν μια ολόκληρη σχολική αίθουσα. Με θρανία, παλιά βιβλία και το μαυροπίνακα. Αφού τα παιδιά ευχαρίστησαν την κυρία Σουλτάνα για την ξενάγησή της, πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το σχολείο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ YOUTUBE