Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Μέσα στα πλαίσια  του διαθεματικού προγράμματος εργασίας που υλοποιούν τα τμήματα ΤΕ,  την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου  πραγματοποιήσαμε εκπ/κές επισκέψεις με τη συμμετοχή και συνεργασία των τμημάτων Γ2 και Δ2 στο Μουσείο Καλαθοπλεχτικής των Ρομά στο χωριό Θρυλόριο του Ν.Ροδόπης και στη συνέχεια στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.


 Στο α’ μέρος είδαμε καλάθια σπάνια διαφόρων χρόνων, όπως προϊστορικά και άλλων πολιτισμών, όπως αρμένικα, αιγυπτιακά, ποντιακά, πομακικά κ.ά. Ο υπεύθυνος μας μίλησε για τις διάφορες χρήσεις του καλαθιού,όπως θεραπευτικά, βασκανίας, γάμου, τύχης,  και την εξέλιξή του.


 Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τα Εκκοκιστήρια Θράκης στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής. Είναι η πιο σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας βαμβακιού με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο διευθυντής κος Παπαφλωράτος ήταν και ο ξεναγός μας και μας μίλησε για το τι γίνεται από τη στιγμή που έρχεται το βαμβάκι στο χώρο του εργοστασίου, τα στάδια που περνά μέχρι να τελειοποιηθεί, να συσκευασθεί και να φορτωθεί σε φορτηγά για εξαγωγή του προϊόντος.


Τέλος, η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε στην Ποτοποιϊα – Οινοποιϊα Θράκης. Είδαμε μεγάλα καζάνια, τη μονάδα εμφιάλωσης-καθαρισμού των μπουκαλιών, πώς τοποθετούνται σε κιβώτια τα προϊόντα παραγωγής τους, όπως ούζο, τσίπουρο, κονιάκ, λικέρ. Μια υπερσύγχρονη μονάδα με εξαγωγική δράση και ενεργό προσωπικό, 80 άτομα σε 2 βάρδιες και ένα ξεναγό καταπληκτικό, επρόκειτο για το χημικό κ. Γεμενετζή που μας έδειξε και το εργαστήριο όπου γίνονται οι έλεγχοι.

Η ξενάγηση όλων ήταν υπέροχη, κατατοπιστική, απλή όπως άρμοζε και στις ηλικίες των παιδιών. Αναχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις…!!!

Οι εκπ/κοι των τμημάτων: Ιωαννίδου Ελευθερία, Ελευθεριάδου Θεοδώρα, Μιχαήλ Άννα, Χατζάτογλου Μακρίνα.