Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο ΣαπώνΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ. (ΚΛΙΚ)

   Η 5η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί σε όλον τον κόσμο, ως ημέρα σχολικού αθλητισμού. Την ημέρα αυτή δεν γίνονται μαθήματα σε όλα τα σχολεία. αλλά οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό και σ' αυτές συμμετέχουν όλοι οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. 

  Στο σχολείο μας ξεκινήσαμε με μια ομιλία που έκανε ο κ. Καραθανάσης Αναστάσιος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής. (το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε πιο κάτω). Στη συνέχεια, τρεις μαθήτριες της ΣΤ' τάξης, απάγγειλαν τα λόγια του Ολυμπιακού Ύμνου και ταυτόχρονα ακουγόταν και η μελωδία του.

  Μετά, ακολούθησε μια μορφή παρέλασης όλων των τμημάτων. Κάθε τμήμα είχε το δικό του πόστερ με το όνομά του. Φορούσαν ομοιόμορφα ρούχα. Όλα τα παιδιά παρατάχθηκαν σε ένα μέρος της αυλής, όπου με την ιδιότητα και του αθλητή/τριας, συμμετείχαν, όχι μόνο ως αγωνιζόμενοι, αλλά και ως θεατές σε διάφορους αγώνες.

  Τις εκδηλώσεις  παρακολούθησε και η Σχολική Σύμβουλος κ. Ραλλού Μάκρα. 

Η 5η του Οκτώβρη 2015 αποτέλεσε μια μέρα γιορτής για το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας. Σε αυτή γιορτάσαμε όλοι μαζί, μαθητές και δάσκαλοι, τον Αθλητισμό και τη συνεχιζόμενη Φυσική Άσκηση.

Ο Αθλητισμός, που έχει άμεση σχέση με το πόσο υγιείς είμαστε στο σώμα και στην ψυχή και βελτιώνει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία, μας βοηθάει να γίνουμε πιο ευγενικοί, περισσότερο φιλικοί και συνεπώς καλύτεροι άνθρωποι. Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Άθλησης και ιδιαίτερα αυτής που συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, δηλαδή της Δια Βίου Άσκησης,  όρισε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.  Αυτή τη μέρα γίνεται η επίσημη έναρξη των Σχολικών Αγώνων της τρέχουσας σχολικής χρονιάς αλλά και μια βιωματική υπενθύμιση για τον ρόλο της Άσκησης στη διατήρηση της υγείας και στην ανάπτυξη της ψυχοκινητικής αγωγής των παιδιών μας. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνονται οι αγώνες αυτοί. Αυτή τη μέρα στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα δε γίνονται μαθήματα αλλά διοργανώνονται αθλητικές και άλλες σχετικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, το 2016 που είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αποτέλεσε  έμπνευση για τον κεντρικό θεματικό άξονα θέμα των εκδηλώσεων, που ήταν: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Την 5η Οκτωβρίου λοιπόν, οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου στις Σάπες παρουσίασαν αθλήματα που είναι γνωστά στην Ελλάδα όπως: αγωνίσματα στίβου -εγκαινιάζοντας μάλιστα και το καινούριο σκάμμα στην αυλή του σχολείου- ποδόσφαιρο και μπάσκετ αλλά και αθλήματα λιγότερο διαδεδομένα στη χώρα μας όπως: το μπέιζμπολ και το χόκεϊ, τα οποία προσαρμόσαμε για την αυλή του σχολείου μας. Επίσης, τα παιδιά της τρίτης τάξης παρουσίασαν  κάποια Παραολυμπιακά Αγωνίσματα με τη βοήθεια της αναπληρώτριας διευθύντριας κας Ιωαννίδου Ελευθερίας, η οποία και μίλησε για αυτά, συγκεκριμένα (ρίψεις με ακόντιο από καθιστή θέση και το παιχνίδι boccia-προσομοίωση αθλητών με αναπηρία). Τέλος, τα παιδιά που παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν στα αγωνίσματα, απέδειξαν ότι εκτός από καλοί θεατές αγωνίζονται πρωτίστως με ήθος. Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για αυτή τη μέρα ιδιαίτερα τους μαθητές/τριες μας, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής του Σχολείου

Καραθανάσης Αναστάσιος και Κενανίδης Γρηγόριος.