Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


Εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, Αρχοντικό Ταβανιώτη και Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής από τη Δ΄Τάξη

   Στα πλαίσια των Προγραμμάτων Ευέλικτης Ζώνης που πραγματοποιούν και τα δύο τμήματα της Δ Τάξης και συγκεκριμένα το Δ2: «Αρχαία ελληνική τέχνη» και το Δ1:« Το Θέατρο στη ζωή μας», πραγματοποιήσαμε επίσκεψη αρχικά στο Αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Η αρχαιολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές μας, για την ιστορία του θεάτρου. Έτσι μάθαμε πως χτίστηκε την Ελληνιστική εποχή, είχε χωρητικότητα 3000 ατόμων και ήταν αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο. Στο ειδικό έντυπο που δόθηκε στους μαθητές μας, συμπλήρωσαν τις καινούριες πληροφορίες που μάθανε αναφορικά με τα μέρη του αρχαίου θεάτρου και τα χαρακτηριστικά των παραστάσεων. Αυτό που ενθουσίασε, τους μαθητές μας ήταν όταν στο τέλος φόρεσαν μανδύες, μάσκες και υποδύθηκαν ρόλους από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη.

   Στη συνέχεια, στο αρχοντικό Ταβανιώτη, είδαμε αγγεία και άλλα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας. Μάθαμε πως στην περιοχή τα περισσότερα ευρήματα σχετίζονται με την παρασκευή  και  αποθήκευση του κρασιού.

  Τέλος στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής, οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τους λαογραφικούς του θησαυρούς. Στις 12 θεματικές ενότητες του Μουσείου είδαν αντικείμενα και μηχανές άλλης εποχής, τα περισσότερα εντελώς άγνωστα σ’ αυτούς. Μια σχολική αίθουσα βγαλμένη από άλλη εποχή, εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι γεωργοί, ένας παλιός μύλος, ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα πανηγύρι και τόσες  άλλες γωνιές με εκπληκτικά συλλεκτικά κομμάτια. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;

   Ευχαριστούμε πολύ την αρχαιολόγο κ. Δεληκούρα Νάγια και την υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Ξυλαγανής κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην εκπαιδευτική εκδρομή οι εκπαιδευτικοί: Ανδρέου Αγγελική, Καλπία Βάνα, Μιχαήλ Άννα, Μπανταλίδου Μαρίνα

Η δασκάλα του Δ2

Άννα Μιχαήλ