Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

Περισσότερα ...


 Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στις 17 Νοεμβρίου 1973. Μέρα συμβολική και καθοριστική για την πορεία της χώρας στα μεταπολιτευτικά, όπως ονομάστηκαν χρόνια.

 Την εποχή εκείνη οι ελευθερίες που έχουμε τώρα δεν ήταν δεδομένες. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μιλήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα. Μπορούσαν να φυλακιστούν για τις απόψεις τους και για τα λόγια που έλεγαν, αν ήταν έξω από τα καθιερωμένα. Τότε λοιπόν σαν αντίδραση σ’ όλο αυτό το καθεστώς ανελευθερίας, οι φοιτητές, το πιο δραστήριο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας ξεσηκώθηκε. Κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο και από εκεί απεύθυναν μηνύματα ελευθερίας σ’ όλους τους Έλληνες.

 Το αποτέλεσμα ήταν οι κυβερνώντες στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας το στρατό να καταστείλουν την εξέγερση και εντέλει να σιγήσουν τις φωνές διαμαρτυρίας. Το καθεστώς των συνταγματαρχών τελικά κατέρρευσε με το δράμα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το επόμενο καλοκαίρι.

 Στο έργο που θα παρουσιάσουμε σήμερα είπαμε να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα και να ανεβάσουμε ένα έργο που είναι αλληγορικό. Πρόκειται για τα Μαγικά Μαξιλάρια του Ευγένιου Τριβιζά. Μιλάει για ένα βασιλιά τον Αρπατίλαο, ο οποίος θέλοντας να μην ονειρεύονται την ελευθερία τους οι υπήκοοί του και να τον αγαπούν με το ζόρι, φτιάχνει μαγικά μαξιλάρια τα οποία προκαλούν εφιάλτες σε όποιον κοιμάται πάνω τους. Έτσι όλες οι αντιδράσεις καταστέλλονται και ο βασιλιάς είναι ήσυχος πλέον και μπορεί να τους εκμεταλλευτεί καταπιέζοντας τους και μην αφήνοντάς τους να σκεφτούν και να κρίνουν ελεύθερα. Το αποτέλεσμα τελικά είναι το αναμενόμενο. Η καταπίεση των ελευθεριών πάντα οδηγεί σε εξέγερση. Οι μαθητές μαζί με τον δάσκαλό τους καταλαβαίνουν και συνειδητοποιούν τι έχει κάνει ο Αρπατίλαος και ξεσηκώνονται για να απελευθερωθούν και τελικά τα καταφέρνουν. Το έργο μας δείχνει ακόμα ότι η ελευθερία δεν έρχεται μόνη της και ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να απελευθερωθούμε.

Οργάνωση: Κατερίνα Σκεύα και Σταύρος Πέγιος