Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Σταδιακά θα μεταφερθούν εδώ οι περσινές δράσεις

Α2: Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας 

 Στα πλαίσια του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας, τα παιδιά του Α2 αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τη γλύκα της λιωμένης σοκολάτας με τη νοστιμιά των φρούτων, που είναι και υγιεινά. Εντάξει, εντάξει, το παραδεχόμαστε, και με  μερικά μπισκοτάκια…

 Κόψαμε τα φρούτα μας σε κομμάτια, λιώσαμε πολύ προσεκτικά τη σοκολάτα και τη βάλαμε σε μια συσκευή που λέγεται fondue και τη διατηρεί ζεστή. Τη συνέχεια μπορείτε να τη φανταστείτε… σοκολατένιες, γλυκές, απολαυστικές βουτιές!

Η δασκάλα του τμήματος: Δόμνα Παπαδοπούλου...

--------------------------------------

Β1-Β2: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BEHAS

  Τα τμήματα Β1 & Β2 συμμετέχουν και αυτά με τη σειρά τους στο προγράμμα BEHAS ...φτιάχνοντας σοκολάτα.

 Εδώ σε ώρες δημιουργίας προφιτερόλ ...με την ευγενική χορηγία και παρουσίαση του εργαστηρίου από την υπεύθυνη κα Ευδοκία στις Σάπες.

--------------------------------------

B1 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BEHAS


 Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 οι μαθητές του Β1 του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών επισκέφθηκαν με τη δασκάλα τους, κ. Βαΐα Καλπία, το αρτο-ζαχαροπλαστείο «Ευδοκία» που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Behas για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας. Οι μαθητές του Β1 παρακολούθησαν πώς γίνεται η κρέμα σοκολάτας για την παρασκευή γλυκισμάτων.

 Αρχικά η φιλόξενη οικοδέσποινα μας ξενάγησε στο χώρο και μας έδειξε τα υλικά που χρειάζονται καθώς και τις αναλογίες τους. Οι μαθητές τα κατέγραψαν και προσφέρθηκαν να ανακατέψουν το μείγμα. Όταν ήρθε η ώρα της σοκολάτας τα παιδιά παρατήρησαν τη μετατροπή της στερεής σοκολάτας σε υγρό.

 Στο τέλος με πολλή χαρά γεύτηκαν την παρασκευή τους. Ευχαρίστησαν την οικοδέσποινα και επέστρεψαν στο σχολείο. Στο μάθημα της γλώσσας στο πλαίσιο της παραγωγής γραπτού λόγου έγραψαν ένα μικρό άρθρο για τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Στο μάθημα των μαθηματικών έλυσαν σχετικά προβλήματα και στο μάθημα της μελέτης περιβάλλοντος ταξινόμησαν τη σοκολάτα στις διάφορες μορφές της ύλης (υγρή, στέρεη) και μελέτησαν κάποιες ιδιότητες των υλικών (σταθερό βάρος, αλλαγή σχήματος). 

-------------------------------

Ε1-Ε2-Β1: Chocolate Fun Competition για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας  (BEHAS, Erasmus+)


Δείτε το βίντεο

Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών μαζί με άλλα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Ροδόπης συμμετέχει στο πρόγραμμα BEHAS (Bringing Europe Home At School) Erasmus+, το οποίο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές σχετικά με τη σημασία των Ευρωπαϊκών ημερών έτσι ώστε να οργανώσουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τον εορτασμό τους.

 Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έγινε η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σοκολάτας ως θέμα για το σχολείο και δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Βασιλικής Κωσταρά η οποία μαζί με τις εκπαιδευτικούς της πέμπτης τάξης, Μαριάνθης Λαδίκου (Ε1), Νουρσέλ Αχμέτ (Ε2) και Βάνας Καλπία (Β1) σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σε συνεργασία με τους μαθητές των δύο τμημάτων της πέμπτης ένα σχέδιο εργασίας (project). To project αυτό με πρωτοβουλία των μαθητών αφορούσε στη διεξαγωγή ενός σύντομου διαγωνισμού μαγειρικής, βασισμένου στα δημοφιλή μαγειρικά show της TV, με συνταγές σοκολατένιων γλυκών ανάμεσα σε δύο ομάδες.

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σοκολάτας και από την αρχή αναμείχθηκαν ενεργά σε όλα τα στάδια του project με αποκορύφωμα την ημέρα του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν όλοι άψογοι στο ρόλο τους. Η Τατιάνα που εργάζεται στο σχολικό κυλικείο, βοήθησε στη βιντεοσκόπηση του διαγωνισμού με μεγάλη προθυμία όπως κάθε φορά που της ζητείται η βοήθειά της. Οι μαθητές μετά το τέλος του διαγωνισμού, κατανάλωσαν με μεγαλη ευχαρίστηση τις σοκολατένιες λιχουδιές που ετοίμασαν οι ίδιοι και δήλωσαν έτοιμοι να ξαναπάρουν μέρος σε παρόμοιες διασκεδαστικές δραστηριότητες.

 Το project για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας αποτελεί την επίσημη συμμετοχή του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών στο πρόγραμμα BEHAS Erasmus+ και έχει αναρτηθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. To video του project του σχολείου με τίτλο Chocolate Fun Competition ακολουθεί παρακάτω. Enjoy !  Δείτε το βίντεο

---------------------------------

Γ1: ΣΟΚΟΛΑΤΟΕΒΔΟΜΑΔΑ


  Στα πλαίσια προγράμματος ορίσαμε την πρώτη εβδομάδα, μετά τις διακοπές του Πάσχα, ως εβδομάδα σοκολάτας. Την κυρία μας, την περίμενε τη Δευτέρα και την Τρίτη μια έκπληξη. Την βγάλαμε έξω από την τάξη και όταν ήμασταν έτοιμοι τη φωνάξαμε να μπει. Δύο μαθήτριες  ετοίμασαν από ένα υπέροχο γλυκάκι, το οποίο τιμήσαμε όλοι μαζί. Να φανταστείτε δεν έμεινε ούτε ψίχουλο. Μάλιστα οι δεσποινίδες βάλανε κι το αντίστοιχο ντεκόρ, στολίζοντας το με κομματάκια φρούτων (βλέπετε η υγεία πάνω από όλα).

 Με την κυρία μας μαζί, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κορμό. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες δημιουργήσαμε. Μέχρι και γάντια φορέσαμε (η κυρία επέμενε για την υγιεινή). Εκεί που πιστεύαμε ότι όλα πάνε καλά και σε λίγο θα κατασπαράξουμε το γλυκό, έσκασε η βόμβα: «Πρέπει να μπει ψυγείο. Αύριο θα το φάμε», είπε η κυρία μας. Οι διαμαρτυρίες μας δεν ξέρουμε μέχρι που ακούστηκαν, στο τέλος αρκεστήκαμε να δοκιμάσουμε τόοοοοοσο δω λιγάκι. Την επόμενη μέρα βέβαια κάναμε πάρτυ (άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες μας). Αααααα!!! Πολύ ωραία αυτή η εβδομάδα σοκολάτας, δε γίνεται να επαναλαμβάνεται πιο συχνά;;;;;;   (Γονείς επιτρέπεται;)                                     Οι μαθητές του Γ1

-----------------------------

Γ2 - Γιορτή σοκολάτας

  Γιορτή σοκολάτας και το Γ2 δεν μπορούσε να μην συμμετέχει ενεργά. Φτιάξαμε στην τάξη, σοκολατάκια, με αμύγδαλα. Λιώσαμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί, προσθέσαμε το γάλα και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ανακατέψαμε. Τους δώσαμε όμορφα σχήματα, στη συνέχεια όταν τα βάλαμε σε μικρά φορμάκια. Μετά από 2 ώρες στο ψυγείο, ήταν έτοιμα για κατανάλωση. Εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ!

------------------------------

Δ1-Δ2: BEHAS... ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

 

  Τα τμήματα Δ1 και Δ2 του σχολείου μας γίναμε για λίγο ζαχαροπλάστες την Πέμπτη 19 Απριλίου.Φτιάξαμε μια υγιεινή δημιουργία, ένα σνακ που συστήνεται ολοένα και περισσότερο σαν κολατσιό από πολλούς διαιτολόγους.  Συγκεκριμένα, μπάρες με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

 Σε αυτό προσφέρθηκαν πολλοί μαθητές να φέρουν τα απαραίτητα υλικά, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες, κακάο, σοκολάτα κουβερτούρα.

 Ήταν μια ευχάριστη και ιδιαίτερα γλυκιά απόλαυση που τη γευτήκαμε όλοι οι μαθητές της τάξης και όχι μόνο αφού σκεφτήκαμε να την προσφέρουμε και σε άλλους μαθητές του σχολείου μας.

Όλη η δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια του προγράμματος BEHAS με θέμα τη σοκολάτα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Χατζάτογλου Μακρίνα , Καρπούζης Παναγιώτης.

--------------------------------

ΣΤ1-ΣΤ2: BEHAS ... ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!
 

  Τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας γίναμε ζαχαροπλάστες για δύο ώρες την Παρασκευή στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος BEHAS .Φτιάξαμε δύο γλυκές δημιουργίες με βάση τη σοκολάτα. Φτιάξαμε σοκολατάκια με αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα και ένα είδος σοκολατόπιτας.

  Είχαμε ήδη μιλήσει για την ιστορία της σοκολάτας, την εξέλιξή της μέσα στους αιώνες, τα πολλά είδη της και τη σημερινή της δυναμική ως το πιο γνωστό και το πιο πολυχρησιμοποιημένο υλικό στη ζαχαροπλαστική όλου σχεδόν του πλανήτη. Απολαύσαμε τις γλυκές μας δημιουργίες και ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα αυτή τη δράση.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σκεύα Κατερίνα - Τριμπόνια Σοφία

-----------------------------------------

3η ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ , Κομοτηνή 18-22 Ιουνίου 2018, BEHAS Erasmus+


 Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης οργάνωσε την 3η Διεθνική Δραστηριότητα Μάθησης, Διδασκαλίας εταίρων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος BEHAS, Erasmus+, με θέμα την Ευρωπαϊκή Μέρα της Σοκολάτας, στην Κομοτηνή 18-22 Ιουνίου 2018.

 Την Τρίτη 19 Ιουνίου που ήταν η πρώτη μέρα της επιμορφωτικής συνάντησης, από το πρωί ως το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των δράσεων των σχολείων, που είχαν επιλέξει ως θέμα τους αυτή την Ευρωπαϊκή Μέρα, καθώς και κάποια βιωματικά παιχνίδια ως είθισται σ’ αυτές τις επιμορφωτικές συναντήσεις.

 Στην επιμορφωτική συνάντηση συμμετείχαν από το σχολείο μας η Βασιλική Κωσταρά, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας που ανέλαβε την παρουσίαση των δράσεων για τη Μέρα της Σοκολάτας , μαζί με τις εκπαιδευτικούς τάξεων Αικατερίνη Σκεύα και Βαΐα Καλπία.

 Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ίδια ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου πήρε μέρος στη Γιορτή Σοκολάτας με τίτλο ‘CHOCOBLOOM’ που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με τα σχολεία και νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τοπικούς φορείς κι επαγγελματίες. Τα σχολεία και νηπιαγωγεία είχαν στη διάθεσή τους ένα πάνελ στο οποίο μπορούσαν να αναρτήσουν poster και φωτογραφίες σχετικές με την Ευρωπαϊκή Μέρα της Σοκολάτας. Η προσέλευση μικρών και μεγάλων επισκεπτών ήταν εντυπωσιακή και οι σοκολατένιες λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει και προσέφεραν αφιλοκερδώς οι επαγγελματίες ενθουσίασαν τους πάντες.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη dream team του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών, Βασιλική Κωσταρά, Αικατερίνη Σκεύα και Βαΐα Καλπία που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο, στο Διευθυντή του σχολείου, Σωκράτη Δωρόπουλο για την παρουσία του στη γιορτή της Σοκολάτας και τέλος, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης για την πολύ ωραία πρωτοβουλία της.