Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


 Στα πλαίσια του προγράμματος "Τοπικά προιόντα–διατροφικές συνήθειες", οι μαθητές του Δ2, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Μιχαήλ Άννα και Καραθανάση Αναστάσιο επισκέφτηκαν την λαϊκή αγορά των Σαπών.

 Συνομίλησαν με παραγωγούς και κατέγραψαν τις πληροφορίες που τους έδωσαν. Έτσι μετά από τις ερωτήσεις των παιδιών μάθαμε ότι το 70% των πωλητών της λαϊκής είναι παραγωγοί οι ίδιοι και όχι έμποροι. Μάθαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους από τις καιρικές συνθήκες και από τη αβεβαιότητα των πωλήσεων.

 Δεν εντοπίσαμε κάποιο παραγωγό βιολογικών προϊόντων αν και τα περισσότερα λαχανικά ήταν καλλιεργημένα σε λαχανόκηπους της περιοχής.


  Προμηθευτήκαμε τα υλικά που θέλαμε και στην τάξη μας μαγειρέψαμε. Φτιάξαμε μια δροσερή φρουτοσαλάτα, μια γλυκόξινη σαλάτα με μπαλσάμικο και μέλι. Δοκιμάσαμε μέλι και κερήθρα και "συναρμολογήσαμε" δύο χριστουγεννιάτικα δεντράκια με τυράκια, κουνουπίδι και ντοματίνια. Δεν έμεινε μπουκιά!!!

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ - Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

  Στα πλαίσια του Προγράμματος: «Τοπικά προϊόντα – Διατροφικές συνήθειες» οι μαθητές του Δ2, την Παρασκευή 6 Ιουνίου, επισκέφτηκαν καταστήματα της περιοχής.

   Στην αρχή επισκέφτηκαν ένα κρεοπωλείο των Σαπών. Μετά από τις ερωτήσεις που απηύθυναν στον ιδιοκτήτη,  μάθανε για την προέλευση των κρεάτων από κτηνοτρόφους της περιοχής, για την επεξεργασία τους, τώρα και σε παλαιότερες εποχές αλλά και για την οικονομικές απολαβές του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

 Στη συνέχεια είδαν από κοντά ένα τοπικό καφεκοπτείο. Βέβαια, ο καφές δεν είναι τοπικό προϊόν αφού παράγεται στη Βραζιλία αλλά εφόσον η επεξεργασία, το ψήσιμο και το άλεσμα του γίνεται εδώ συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται ‘’ελληνικός’’. Μάθανε, λοιπόν οι μαθητές μας για την προέλευση του καφέ. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά κόκκους καφέ πριν το ψήσιμο. Είδαν ακόμη τις μηχανές που ψήνουν και αλέθουν τον καφέ. Τέλος, είδαν τις συσκευασίες του καφέ και μύρισαν το χαρακτηριστικό του άρωμα.

   Τους μαθητές συνόδεψαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Μιχαήλ Άννα και Καραθανάσης Αναστάσιος.

  Την ίδια μέρα οι μαθητές του Δ2 με τη βοήθεια του κ.Καραθανάση Αναστάσιου φύτεψαν σε κυπελάκια, για τον καθένα τους, σπόρους από ντομάτες, κολοκυθάκια και πιπεριές.

  Στα πλαίσια του προγράμματος «Τοπικά προϊόντα – Διατροφικές συνήθειες» η συγκεκριμένη δράση ήταν μια καλή ευκαιρία για να δουν από κοντά πως αρχίζει ο κύκλος ζωής των φυτών, να αναπτύξουν υπευθυνότητα φροντίζοντας τα και να αντιληφθούν πως και οι ίδιοι μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη και να την αγαπήσουν για όσα, αυτή, τους προσφέρει.


Συνέχεια στη Μάκρη και Αλεξανδρούπολη