Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Γ1: "Ο τόπος μας": Ο δικός μας χάρτης


  Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην ενότητα «ο τόπος μας», οι μαθητές κατασκεύασαν τον γεωμορφολογικό χάρτη της Θράκης με πλαστελίνη διαφορετικών χρωμάτων. Σκούρο και ανοιχτό πράσινο για τις πεδινές περιοχές, κίτρινο και πορτοκαλί για τις ημιορεινές και καφέ για τις ορεινές. Χρησιμοποίησαν το μπλε χρώμα για τις λίμνες και τα ποτάμια.

 Στόχοι της εργασίας αυτής ήταν οι μαθητές να εξοικειωθούν με βασικούς γεωγραφικούς όρους και με το συμβολισμό τους στο γεωμορφολογικό χάρτη και να αναγνωρίζουν στο γεωμορφολογικό χάρτη τους γεωγραφικούς όρους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :  Σκεύα Κατερίνα

Γ1: "Μέσα Μεταφοράς-Σήματα ΚΟΚ"


 Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος μιλήσαμε για τα μέσα μεταφοράς, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
 Στη συνέχεια, παίξαμε το παιχνίδι του «σαλίγκαρου» που προτείνει το βιβλίο εργασιών της Μελέτης. Οι μαθητές διάβασαν τις καρτέλες με τις σωστές και τις λάθος συμπεριφορές των πεζών αλλά και των οδηγών. Στόχος του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να διαμορφώσουν υπεύθυνη στάση ως πεζοί, ως επιβάτες και ως μελλοντικοί οδηγοί.
 Τέλος, μιλήσαμε για τα σήματα του Κ.Ο.Κ, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με βασικά σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ύστερα, ζωγράφισαν κάποια από αυτά και τα στολίσαμε στην τάξη μας.
 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:  Σκεύα Κατερίνα

Γ1-Γ2: "Έστρωσαν τραπέζι"


  Η σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου στον πολιτισμό και στη διατροφή μας είναι αδιαμφισβήτητα ανυπολόγιστη. Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης αφού ασχολήθηκαν διαθεματικά για αρκετές μέρες με τον σπουδαίο αυτό καρπό, ετοίμασαν μια μικρή δράση: «’Εστρωσαν τραπέζι» και γεύτηκαν νόστιμα και υγιεινά εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο, όπως πάστα ελιάς με παξιμάδι, σαλάτα με ελαιόλαδο, ελαιοπιτάκια και διάφορα άλλα προϊόντα της ελιάς, τα οποία αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της μεσογειακής διατροφής.

  Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και τα πιάτα γρήγορα άδειασαν…
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σκεύα Κατερίνα (Γ1) -  Λαδίκου Μαριάνθη (Γ2)...


Γ1- Η κυρά Σαρακοστή

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Τηρήσαμε κι εμείς το έθιμο! Φτιάξαμε την κυρα Σαρακοστή στο μάθημα των Θρησκευτικών. Καλή Σαρακοστή!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σκεύα Κατερίνα

Μικρομαγειρέματα με "τρουφομπαλίτσες"


 Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας «Μικρομαγειρέματα» ασχοληθήκαμε με συνταγές ζαχαροπλαστικής και την εκτέλεσή τους. Επειδή τα γλυκά αρέσουν σε όλους και ειδικά τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα, φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας τρουφομπαλίτσες.

  Με πολλή όρεξη και διάθεση οι μαθητές εκτέλεσαν βήμα βήμα τη συνταγή και τα γλυκάκια μας ήταν έτοιμα για κατανάλωση!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σκεύα Κατερίνα  [10/04/2019]