Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  Στις 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πια εκδήλωση στο σχολείο μας για το βιβλίο. Αρχικά οι μαθητές της Ε΄ τάξης υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της δασκάλας κας Μαρίνας Μπανταλίδου μας παρουσίασαν ένα θεατρικό με τίτλο «Ο Βιβλιοπόντικας» και « Οι σοφές χελώνες» . Με αλληγορικό τρόπο προσπάθησαν να αναδείξουν τη σημασία των βιβλίων στη ζωή του ανθρώπου. Μας μαθαίνουν γράμματα, μας φωτίζουν, μας εμπλουτίζει, με ιδέες, πληροφορίες και του κόσμου τις θεωρίες…… και πως μόνο η γνώση είναι η απάντηση στο φόβο!
  Έπειτα δόθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού συγγραφής βιβλίου. Μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου έγραψαν, ζωγράφισαν και επιμελήθηκαν βιβλία διαφόρων κατηγοριών. Συνολικά 22 παιδικά βιβλία σας περιμένουν να ταξιδέψετε μαζί τους. Όλα τα παιδιά πήραν έπαινο συμμετοχής για την προσπάθειά τους και τον κόπο τους. Όμως δόθηκαν και τα παρακάτω βραβεία ως ξεχωριστά βιβλία.
  Βραβείο μεγαλύτερης συμμετοχής: Μαρία Τερμιτζίδου Γ2
  Βραβείο για το καλύτερο εξώφυλλο: Ράνια – Λία Μπαχτσεβάνη Β1
  Βραβείο για την καλύτερη εικονογράφηση: Βαλέρια Σαποβαλίδου
  Βραβείο γνώσεων: Πάρις Πουρσανίδης, Στ2
  Βραβείο καλύτερης ιστορίας: Έλενα Μπαξεβάνη, Δ2 και Βάνα Μπαξεβάνη, Στ2
  Βραβείο καλύτερης ομαδικής εργασίας: Πέτρος Κενανίδης, Δ2, Μιχάλης Κενανίδης Ε2 και Σωτηρία Κενανίδου, Ε2
  Βραβείο για την πιο αστεία ιστορία: Χρήστος Πουρσανίδης, Ε1 και Θεόφιλος Κατικαρίδης, Στ2
  Βραβείο ορθογραφίας: Κατερίνα Καπούλα, Στ2
  Βραβείο ιστοριών τρόμου: Α1 (Παύλος Αδαμίδης, Ιλκνούρ Καδήρ, Γεωργία Καμπανίδου, Παναγιώτης Καλλιγιαννίδης, Κωνσταντίνα Κιλινκαρίδη, Ιμρέν Ιβράμ Ογλού και Μαρία-Βασιλική Φραγκούλη)
  Βραβείο καλύτερου βιβλίου: Μινέ Αχμέτ, Δ2
  

  Αργότερα οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και συνομίλησαν με την κα Δήμητρα Πυργελή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από μαθητές της Α΄ τάξης και της Β΄ τάξης. Η συγγραφέας παρουσίασε τα βιβλία της δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλίο «Η μικρή μπότα του Αι βασίλη». Τους διηγήθηκε με παραστατικό τρόπο την ιστορία του βιβλίου και συζήτησε με τα παιδιά για τις προσωπικές της εμπειρίες που την οδήγησαν στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Στο τέλος όλοι μαζί προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Αν τελικά υπάρχει ή όχι ο Αη-Βασίλης».
  Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης και της Δ΄ τάξης. Με αφορμή τα γενέθλια της συγγραφέως συζήτησαν για το βιβλίο της «Καπετάνιος στην μπανιέρα». Οι μαθητές της υπέβαλλαν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το αγαπημένο της βιβλίο, τα ερεθίσματά της, την πρόθεσή της να μας χαρίσει και άλλα βιβλία κ.α.
  Στην τρίτη ομάδα στην οποία πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄ τάξης και της Στ΄ τάξης η συγγραφέας αναφέρθηκε εκτενέστερα στο βιβλίο της «Μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο». Μολονότι το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλους και εφήβους, εντούτοις εξακολουθεί να είναι μια συλλογή παραμυθιών, γιατί σύμφωνα με την κα Πυργελή και οι μεγάλοι έχουν ανάγκη από τα παραμύθια.
  Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον κ.Μάρκο Τσιμουρδάγκα για την εκτύπωση των βραβείων των μαθητών και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τα δώρα των παιδιών.