Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

2019: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


  Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Aναπηρία (3η Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εκδηλώσεις το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2019. Βασικός σκοπός των εκδηλώσεων αυτών ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών στα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, αλλά και ευρύτερα τη διαφορετικότητα. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δύο μέρη και πραγματοποιήθηκαν για κάθε τμήμα ξεχωριστά.

 Στο πρώτο μέρος οι μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα αναφορικά με την αναπηρία, τις μορφές αναπηρίας, τις ειδικές ανάγκες και δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και τη μέριμνα που λαμβάνεται στη σύγχρονη κοινωνία για την ένταξή τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

 Το δεύτερο μέρος αφορούσε βιωματικές δράσεις. Στόχος μας ήταν η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν για λίγο στη θέση των ατόμων με αναπηρία, να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο κόσμο τους, να συναισθανθούν τις δυσκολίες, τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει αυτός ο νέος κόσμος. Έτσι, βίωσαν τον κόσμο ενός αυτιστικού, περπάτησαν σε εμπόδια χωρίς να βλέπουν, διάβασαν ένα κείμενο με τα μάτια ενός δυσλεκτικού, ζωγράφισαν με το στόμα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατασκευή ενός πανό που αναρτήθηκε στο χώρο του σχολείου.

 Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τα Τμήματα Ένταξης του σχολείου και τις εκπαιδευτικούς Φωτεινή Δερτούζου και Λαμπρινή Χατζίδου με τη βοήθεια και των λοιπών εκπαιδευτικών του σχολείου.