Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


  Στα πλαίσια του Διαθεματικού Προγράμματος Εργασίας, με θέμα «Γνωριμία με τις τέσσερις εποχές και τους δώδεκα μήνες μέσα από τη μελέτη των καιρικών εναλλαγών, τις διατροφικές συνήθειες, τις γεωργικές ασχολίες κλπ»  που πραγματοποιείται από τα Τμήματα Ένταξης 1 και 2 του σχολείου μας, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, όλοι οι μαθητές των δύο τμημάτων συγκεντρώθηκαν, συζήτησαν, μελέτησαν, δημιούργησαν και έστρωσαν το πρώτο τους τραπέζι με προϊόντα του τρύγου.

  Συγκεκριμένα, η ανάγνωση του μύθου του Στάφυλου και του Οινέα, του ποιήματος Σταφυλόπολεμος και φυσικά, του Αισώπειου μύθου «Η Αλεπού και τα Σταφύλια», τον οποίο προσπάθησαν να δραματοποιήσουν, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με έννοιες και όρους που σχετίζονται με τον τρύγο, που είναι βασική αγροτική εργασία του Σεπτεμβρίου.

  Επίσης, τα παιδιά κατασκεύασαν τα δικά τους τσαμπιά σταφυλιών με χαρτί γκοφρέ, χρωμάτισαν όσα σημεία της κατασκευής το απαιτούσαν και στο τέλος, όλο περηφάνια για τα έργα τους στόλισαν μ’ αυτά την τάξη μας.

  Στη συνέχεια, τα παιδιά κατάφεραν να ενεργοποιήσουν την όραση, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση τους γνωρίζοντας προϊόντα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από το αμπέλι.

  Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες. Με την ολοκλήρωση της πολυαισθητηριακής παρουσίασης έδειξαν να έχουν κατακτήσει ένα σημαντικό μέρος των πληροφοριών που άκουσαν και είδαν. Η διδασκαλία του τρύγου θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των δύο Τμημάτων Ένταξης στην Ποτοποιϊα- Οινοποιϊα Θράκης για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία οινοποίησης αλλά και την απόσταξη του ούζου και του τσίπουρου που είναι προϊόντα του σταφυλιού.

Οι εκπαιδευτικοί: Ιωαννίδου Ελευθερία, Ελευθεριάδου Θεοδώρα